Jennys boktips    20220419                                                        

 

 

                                                                                                                 

 

        

   

 

                                                                                                                                             

 

Hejsan!

Så här den första vardagen efter påsk konstaterar jag att det finns inget så härligt som vårvinter på Mullnäset. Helgen har mestadels bjudit på fantastiskt väder och det var mer än en i sällskapet som hade röd och något ömmande näsa igår kväll. Vi har nyttjat tiden under helgen på bästa sätt och mest suttit på olika ställen runt sjön och myst.

Pimpeltävlingen i söndags var lyckad även om det inte vimlade av fisk direkt. Men det spelar inte så stor roll. Vi är ganska vana och kanske inte alltid riktigt så fokuserade som man borde vara för att lyckas.  Det finns ju dessutom alltid lotteri som piggar upp.

I lördags fick jag, som vanligt, ordna påskäggsjakt. Nu finns det snart inga barn i familjen utan bara tonåringar men de protesterar inte när de får följa olika ledtrådar. Lite oklart är det väl om de gör det för att vara snäll mot mig och de andra föräldrarna och  egentligen hade kunnat ta godiset direkt men vi kör på. Kanske att jag får göra en anonym enkätundersökning nästa år för att kolla hur det egentligen står till med intresset. Påskäggsjakten har nästan alltid varit mitt ansvar. Någon gång i forntiden (för sisådär 18 år sedan) började det och sedan har det bara rullat på.

Vissa år har det blivit lite krisigt, som det där året när de små kottarna plötsligt tyckte att det var för lätt och jag året därpå klurade till det så att vissa nästan grät. Det har för övrigt hänt andra påskharar också, för den delen.

Ett år när mitt eget barn var sisådär tre år och glatt sprang med alla sina kusiner så höll det på att sluta med katastrof!  Han kom gråtandes efter en stund, alldeles livrädd och berättade att det fanns ett jättestort troll i garaget som mullrade och var superläskigt! Nu visade det sig att det var morfar som stökade med något men det var slutet på jakten för det året, vilda hästar hade inte kunnat få ut det stackars barnet igen.

Jaha, så det var påsken det. Jag är inne i en riktig bokslukarperiod. Det kan vara så att jag har ett behov av att fly från verkligheten emellanåt och då är det så skönt att dyka in i en bra bok. Det är ju så mycket elände överallt och man kommer liksom inte undan på något annat sätt.

Dagens boktips är en skröna, jag gillar sådana.

Boken gjorde mig helt upprymd, trots att den var mycket sorglig och tragisk emellanåt. "Höga visan på Palermovägen" är en debut av Anette Bjergfeldt. Det är familjeskröna av den bästa sorten och jag tänker att det här är en författare som njuter av språket och att svänga sig med ord. Och hon gör det så bra! Jag kunde inte sluta läsa samtidigt som jag inte ville att det skulle ta slut. 

Esters morfar Hannibal blev en gång i tiden kär i den ryska cirkusflickan Varinka. Han lyckades locka henne till Köpenhamn och huset han köpt på Palermovägen. Han drömde om att fylla huset med barn, böcker, poeter och musik. Men Varinka ville helst bara spela på hundar.

Ester vill måla och ser allt i färger medan hennes tvillingsyster Olga vill hitta den stora kärleken samt sjunga. Vi får göra besök på den ryska cirkusen, i Paris operaliv och i den svenska skärgården och annat. 

Det är kärlek och sorg, lycka, livsglädje, krig och kålsoppor. Jag så mycket ryms i den här historien och jag njöt varenda sekund!

Ha det så bra tills vi ses nästa gång!

 

Jenny

                                                                                                                                                                                                                                                

 

                                                                                                                    Boktips 20211121

 

                                                                                                             Äldre boktips!