Rivallen

Dåtid - Nutid - Framtid

I nästan tre års tid har Renålandets Byförening jobbat med Rivallenprojektet, i samarbete med LEADER3sam. Det har varit en tid av tidvis hårt arbete, många möten och sammanträden. Men det har varit en rolig tid. Många har varit engagerade, och många frivilliga arbetstimmar har lagts ner. Resultatet av allt arbete är fantastiskt. Det har skapats en mötesplats i skogen, med fin utsikt över Renåsjön. Där finns nu en fin "Allvädershörna", sittplatser och eldstäder för korvgrillning, kaffekokning och liknande. Dessutom ett lyxigt utedass och en rejäl vedbod.

Projektets syfte är inte enbart att skapa ett fantastiskt, lättillgängligt utflyktmål, det går djupare än så. Rivallen var Renålandets första bosättning, och de var så kallade svedjefinnar med ursprung i Savolax i östra Finland, som i mitten av sextonhundratalet slog sig ner här.

Tack vare Mats Göranssons idoga forskning och hängivna intresse har vi nu fått en historia för platsen.
Den sista familjen som bodde på Rivallen drogs med i den stora emigrationsvågen i slutet av artonhundratalet, och reste till Nordamerika. Rivallen har sedan dess varit obebodd, men har nu fått nytt liv som utflyktsmål och kanske en plats för lite kontemplation och eftertanke!

De första svedjefinnarna som slog sig ner på Rivallen har visat sig ha lämnat outplånliga spår efter sig i Strömsbygden, eftersom nästan alla med ursprung härifrån kan räkna dem som sina förfäder.

En tanke med projektet är att påminna oss att vi alla är produkter av människors vandringar för att skapa sig ett bättre liv, eller åtminstone ett drägligt liv. Oftast var det väl av nöd man lämnade sina hem, men vissa drevs säkert också av nyfikenhet och äventyrslystnad!
För att ta sig till Rivallen utgår man från sågverket i Renålandets norra ände där det finns en skyltad parkeringsplats. Därifrån går en fin vandringled, man vandrar torrskodd genom skogen, det finns rejäla broar över bäckarna. Avstånd ca åttahundra meter.

 

Lördagen den 28:e september 2019 var det stor invigning av Rivallenprojektet. Trots lite gråmysigt väder med lite regnstänk samlades ca 70 personer för att fira att projektet är färdigt. Det blev en gemytlig tillställning med tal av Mats, där han berättade om Projektet och Rivallens historia.

Alla besökare bjöds på kolbullar med lingonsylt, varmkorv med bröd, samt kaffe med "krusa".

Vi hoppas nu på att få många besökare på Rivallen! Hela historien finns dokumenterad på upplysningstavlor längs stigen, samt på själva vallen.

 

Nedan kommer några bilder från invigningsdagen.

Snygga konstnärliga skyltar på vägen till Rivallen har Marlen Jonsson stått för!

Förberedelser. Snart kommer gästerna!

Yngve åkte fyrhjulingstaxi

De flesta gick på egna ben

Koncentration för att få elden att ta sig

Det kom både tvåbenta och fyrbenta gäster

Mingel

Gäster ända från Hallviken

Kolbullekockarna gjorde ett fantastiskt jobb

Alla besökare fick en lapp med med ett nummer. Ett sorts gratislotteri så att säga. Marlene H. vann första vinsten, en Renåmössa.

Mats höll invigningstalet. Han berättade om projektets gång och Rivallens historia.

Gästerna lyssnade andäktigt

Kolbullestekbordet hade konstruerats av Marlen och Sune. I ett tidigare liv var det entrébro hos Gunnel och Bengt

Vädret var bra, även om det regnade lite ibland.

Barnen manifesterade invigningen genom att smälla ballonger

LEADER3sam representerades av Sören Oscarsson, som sade några väl valda ord

En sista kolbulle innan vandringen hem

De sista gästerna fick ta taxi tillbaka

 

                                                                                                                                                                                 Foto: OJ