Jennys boktips    20210331                                                          

 

 

                                                                                                                 

 

        

          

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

 

 

   Glad påsk!

                                                                             

Den här veckan är jag och Hugo hemma och har påsklov. Torkel jobbar ett par dagar. Vi gör inte så mycket. Jag stickar och läser mest och Hugo spelar Fortnite, titta på sina animéserier (manga) på datorn, och hänger med kompisar.

Idag fyller han 12 år!

Man undrar ju hur det gick till?! Snart är man tonårsmamma, det känns mycket underligt.

Vi har i alla fall firat födelsedagen med fika på stan, nu börjar man kunna sitta utomhus och fika vilket känns väldigt trevligt.

 

Påskhelgen blir nog väldigt lugn. Vad jag hört ska inte vädret vara så förskräckligt bra men någon liten utflykt ska man väl kunna hitta på.

Mina tomatfrön har kommit upp. Jag klappar och pratar med dem varje dag och försöker berätta om  den härliga sommaren när de ska få växa och bli stora.

 

Medan jag sitter och stickar har jag några serier på svt-play som jag tittar på. Dels har jag sett ”Tarec Taylors matresa”, en helt underbar serie som jag älskar på så många olika sätt. Tarec åker med sin pappa och bror till Palestina för att pappan ska få visa sönerna deras ursprung. De har vägrat följa med tills nu eftersom det har känts läskigt med kriget och händelser som de var med om som barn. Programmen innehåller allt! Det är en massa god mat, en inblick i ett land som är fruktansvärt komplicerat, jag har aldrig riktigt förstått alla turer, och slutligen bjuder de på de komplicerade relationerna de har till varandra. Jag har fnissat, gråtit,varit upprörd, och lite hungrig.

 

Jag följer också serien ”Belgravia”, mest för att det alltid är lite avslappnande med en lättsam och romantisk kostymserie.

 

En riktigt bra serie är ”Atlantic Crossing”, om den norska kungafamiljens liv under andra världskriget. Jag har alltid varit intresserad av kungar och drottningar och även om Torkel alltid fnyser lite när jag säger det så vidhåller jag att det är en viktig del av vår historia, kanske inte alltid exakt hur kungligheterna levt men man kommer inte undan det faktum att deras liv påverkat och speglat övriga landets historia, ibland på bra sätt och ibland på dåliga.

Just det norska kungahuset har jag inte tänkt på så mycket förut men jag lär mig mycket av den här serien och inser att jag vill veta mer om ett land som faktiskt är väldigt nära vårt eget. Jag blir också nyfiken på hur danskarna hade det under samma period. Den svenske kungen, Gustav V, ger inget vidare positivt intryck här vilket kanske inte är någon överraskning, jag visste sedan förr att han tyckte lite för mycket om nazisterna men när  man ser det från norskarnas perspektiv blir det så mycket påtagligare.

 

En annan historisk berättelse som jag varmt kan rekomendera, fast i bokform, är den om Bricken, av Vibeke Olsson. Jag har just läst den sjunde boken i serien, ”Som skuggan följer ljuset”. Den första heter ”Sågverksungen”. Enligt min mening är den här bokserien lika viktig arbetarlitteratur som Vilhelm Moberg och Moa Martinsson!

Bricken växer upp i Svartvik, sågverket nära Sundsvall. Hon växer upp i en tid när samhället är hårt för de fattiga, i slutet av 1800-talet. Livet handlar bokstavligen om att överleva. Arbetet vid sågverket är slitsamt och de fattigas människovärde är obefintligt i maktens ögon.

Varje gång vi åker bil norrut och passerar skylten till Svartvik så blir jag sugen på att svänga in och besöka sågverksmuséet som finns där. Jag tycker att de skulle göra en tv-serie om Bricken. Det skulle kunna bli fantastiskt bra!

 

Ha det så bra så ses vi!

                                                                                         

Jenny

                                                                                                                                                                                                                 

 

 

                                                            

 

                                                                                                                    Boktips 20200228

 

                                                                                                             Äldre boktips!