Jennys boktips    20211101                                                        

 

 

                                                                                                                 

 

        

   

 

Hej på er!                                                                                                                                    

Jag höll på att svimma lite lätt när jag insåg hur länge sedan det var jag kom med ett boktips. Livet har varit rätt så övermäktigt emellanåt det här året så det har varit svårt att hitta inspiration och tid. Men nu så är det dags!

I stället för att skriva så har jag läst, och stickat.  För en gångs skull har jag till och med lyckats sticka klart något innan det hunnit bli omodernt, nämligen en slipover. Jag är inte helt nöjd men så är det nästan alltid. Det finns ett par saker jag kan sticka i sömnen och det är disktrasor, som jag både använder hemma och ger bort i present och det är vanliga hederliga yllesockar. Sedan sticktrenden kom och plötsligt alla stickar så har det dykt upp oändligt många sockmönster i olika varianter. Man kan sticka hälar på säkert tio sätt, olika strukturer och färger. Men jag håller mig oftast till det traditionella sättet som farmor lärde mig en gång i tiden. Så länge hon levde tog jag alltid med mig stickningen till henne när det var dags för hälen. Sedan satt vi på varsin sida av köksbordet, fikade och stickade. Antingen satt vi och småpratade om människor från förr och nu eller så satt jag djupt koncentrerad på mysteriet med sockhälar och farmor beredd att hjälpa till. Undrar vad hon hade tänkt om den stickhysteri som råder just nu. Stickdesigners ploppar upp som svampar ur jorden och det kommer hela tiden nya kollektioner och mönster. Ett tag kände jag mig väldigt stressad över allt jag aldrig hann sticka men nu har jag insett att det ju faktiskt inte finns något som helst tvång. Man gör det man är sugen på och hinner och så är det inte mer med det.

Denna vecka är det höstlov, eller läslov som det kallas numera. Jag jobbar som vanligt utom på onsdag då jag är ledig för begravning, den tredje i år, alldeles för många om du frågar mig.

Imorgon blir det författarbesök. Då kommer Camilla Lagerqvist hit. Hon skriver böcker för bokslukaråldern med historiska teman. Jag har varit orolig för att bara en har anmält sig men idag fick jag veta att fritids kommer med ett gäng så nu känns allt bra igen.

Eftersom det var Halloween i helgen så tänkte jag att det passar bra med ett obehagligt och spännande tips, nämligen ”Clara” av Jens Lönneaus. Det är inte så ofta jag ger mig på den genren men ibland känns det rätt.                                                                                                                                            

Vilhelm svarar på en lägenhetsannons. Han vill byta liv och tar chansen att hyra ett rum av Clara som skrivit annonsen. När han ska flytta in i rummet i Malmö så ställer Clara kraven att han inte ska prata om sitt förflutna och att han ska låtsas att han och Clara är ett par. Vilhelm går glatt med på villkoren och redan där, på typ tredje sidan, kände jag att han var en idiot, det osade dåligt lång väg!

Livet med Clara är minst sagt speciellt och komplicerat men ju mer man läser desto mer inser man att Vilhelm inte är direkt enkel han heller och att det finns saker i hans liv som gör en lite konfunderad. Utan att avslöja allt för mycket så måste jag säga att perspektivet ändras under bokens gång och när jag hade läst färdigt så kände jag inte nödvändigtvis att offret var samma person som jag trodde i början. En helt okej psykologisk spänningsroman och bladvändare.

 

                                                                

Ha det så bra! Vi ses!

Jenny

                                                                                                                                                                                                                                                

 

                                                                                                                    Boktips 20210420

 

                                                                                                             Äldre boktips!