Jennys boktips    20230721                                                        

 

 

                                                                                                                 

 

   

God morgon på er.                                                                              

                                                                                                                                  

                                                                                                            

Det är en regnig fredagsmorgon mitt i sommaren. Jag har just gett kaninen frukost och försökt få ut honom på morgonpromenad. Han åt glatt sin frukost men sedan tyckte han att jag kunde återkomma när det slutat regna.

Igår var vi till Finnvattnet och tittade. Farmor bodde där som liten och det är alltid trevligt att komma dit och höra när pappa berättar om hur det var. Huset där farmor bodde finns inte kvar men skolhuset står där, väldigt förfallet förvisso men ändå. Det röda huset där familjen Nilsson och sedan Jonssons bodde står kvar. Jag har inte varit där på säkert 25 år men nu har vi en ny generation som behöver se och höra om sitt ursprung.

Några i familjen fortsatte från Finnvattnet till Lillvattnet för att fiska och sova över. Jag och pappa åkte hem till kaninen.  Tydligen fick de rejält med fisk för det kom smaskiga bilder på grillade öringar framåt kvällen.

Jobbet med min vävstuga lunkar på. Det första som hände när vi kom hit var att vi (eller mina assistenter snarare) satte in kaminen. För några veckor sedan fick jag el dit och idag ska jag måla hyllor som snickrats och ska sättas upp.

Innan sommaren är slut ska väven ha påbörjats och inredningen ska vara avklarad. Det har jag lovat mig själv. Problemet är att det finns flera saker som jag måste ha hjälp med och då får jag otåligt vänta tills någon förbarmar sig.

En sak jag har mycket tid för så här på semestern är att läsa böcker. I och för sig har jag alltid tid för det. Mina systerdöttrar har tipsat mig om en fantasyserie som jag läser för tillfället och jag har, som min syster och faster, läst sista delen av ”Sju systrar” av Lucinda Riley; ”Atlas- Historien om Pa Salt”. Men, boken jag har tänkt tipsa om är en feelgood, passande för en slö dag på soffan eller i hängmattan.

”Lantbiblioteket vid älven” av Josefin Eman är en väldigt trevlig bok. Den utspelar sig bland mygg och mylta i Tornedalen. Författaren kommer själv därifrån och det märks. Hon vet vad hon pratar om.

Edda bor i Stockholm, är bibliotekarie, men skriver på en avhandling. Efter dålig handledning får hon sparken och går miste om forskningsanslaget. Desperat söker hon andra jobb, helt inne på att hon ska skriva klart avhandlingen på egen hand. Men ekonomin och bristen på jobb i Stockholm får henne till slut att söka ett bibliotekarievikariat i Tornedalen över sommaren.

I den lilla byn älskar man sitt bibliotek och Edda blir snabbt en viktig person för byborna. Men naturligtvis finns det de som inte gillar att en ung tjej från Stockholm kommer med nymodigheter. Jag gillade boken och tyckte att den kändes fräsch trots att jag egentligen är oerhört less på feelgood som utspelar sig i bokhandel eller på bibliotek.

Ha en bra sommar så ses vi kanske på något sommarcafé eller annat!

Hälsningar

Jenny

                                                                                                          

 

                                                                                                             Boktips 230125

                                                                                                              Äldre boktips!